Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

"ΘΗΣΑΥΡΟΙ" ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΕΝΟΥ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ


«Περιοδεία – αποκάλυψη» χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός, Σταύρος Μπένος, την διήμερη περιήγησή του στα αρχαία θέατρα της Αχαΐας, ως πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα».

Το «Διάζωμα» είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο στο οποίο συμμετέχουν ως μέλη 490 προσωπικότητες του επιστημονικού και πνευματικού κόσμου της χώρας μας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες.
Κύριος σκοπός του «Διαζώματος», σύμφωνα με το Καταστατικό του, είναι η συμβολή στην προστασία και ανάδειξη αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης καθώς και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
Το «Διάζωμα», ολοκληρώνει μέχρι το καλοκαίρι τις αυτοψίες του σε όλη την Ελλάδα και όπως ανέφερε ο κ. Μπένος, στοχεύει στο αμέσως προσεχές διάστημα να ολοκληρώσει μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, την οποία θα παραχωρήσει στο υπουργείο Πολιτισμού, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον συγκεκριμένο «πλούτο» της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Μπένος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ, μαζί με το Νομάρχη, Δ. Κατσικόπουλο, τον Δήμαρχο της Πάτρας, Α. Φούρα και την προϊσταμένη της Στ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ζ. Ασλαματζίδου, αναφέρθηκε στους σκοπούς του «Διαζώματος» και υπογράμμισε την ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών για την διάσωση και ανάδειξη
των αρχαίων θεατρικών χώρων.

Η περιήγηση του κ. Μπένου στην Αχαΐα, εμπεριείχε – εκτός της Πάτρας – επισκέψεις σε τρία αρχαία θέατρα.

Στο πιο γνωστό εξ αυτών, το θέατρο της Αιγείρας, ο κ. Μπένος ανέφερε πως μεταφέροντας την βούληση του υπουργείου Πολιτισμού, η αναστήλωσή του θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Ο κ. Μπένος, συνοδευόμενος από την Έφορο Αρχαιοτήτων Ζωή Ασλαματζίδου, τον Αντινομάρχη Αχαΐας Ιωάννη Ταπεινό, αρχαιολόγους και μέλη του σωματείου «Διάζωμα», επισκέφτηκε το Δημαρχείο Αιγείρας όπου ο Δήμαρχος Αιγείρας Δημήτρης Μυλωνάς, Αντιδήμαρχοι, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Παναγιώτης Τόλιος τον υποδέχτηκαν και του προσέφεραν αναμνηστικά του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας, λουλούδια και γλυκά του τοπικού γυναικείου συνεταιρισμού. Όλοι μαζί επισκέφτηκαν το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας που βρίσκεται στο δ.δ. Αιγών όπου περίμενε αρκετός κόσμος και δημοσιογράφοι και όλοι μαζί ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο όπου και έγινε ενημέρωση από την Έφορο
Αρχαιοτήτων επί των ενεργειών-δράσεων-έργων που θα γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο βάση της μελέτης που έχει εκπονηθεί και εγκριθεί το συνολικό κόστος της οποίας ανέρχεται στο 1.000.000€ και έχει προταθεί για χρηματοδότηση στο Ε.Σ.Π.Α. Δυτικής Ελλάδος.

Ακόμα, ο κ. Μπένος επισκέφτηκε το θέατρο της Αρχαία Κερύνειας (Μαμουσιά), το Θέατρο της Κλειτορίας και του Λεοντίου κάνοντας λόγο για δύο «συγκινητικές αποκαλύψεις», σπανίων θεάτρων, που όμως βρίσκονται ακόμα στα «σπάργανα» και για τα οποία η αρχαιολογική σκαπάνη έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει.

Να σημειωθεί, πως τον κ. Μπένο καλωσόρισαν και προλόγισαν, ο δήμαρχος, ο νομάρχης και η προϊστάμενη της Στ’ Εφορείας, με τον κ. Κατσικόπουλο να ανακοινώνει πως σε λίγες μέρες η νομαρχία θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει, ποιο από τα αρχαία θέατρα του νομού θα «υιοθετήσει», συμβάλλοντας ηθικά αλλά και υλικά για την ανάδειξή του.

Πηγή

Τα Νεα της Αιγιαλειας

Συντάκτης: Δημήτρης Ζωιτσούδης

Share/Bookmark